​Plantația de goji – o afacere cu potențial de profit imens

Un tânăr fermier, Adrian Nicolae, a înființat, în comuna Augustin din județul Brașov, o plantație de goji. Pentru cei care poate nu știu, goji este un fruct originar din China care, prin proprietățile sale excepționale, și-a câștigat renumele de panaceu. În ultimii ani, a fost aclimatizat și în România, unde au apărut sute de plantații. Cultivarea acestei plante este relativ simplă, arbuștii ajung la maturitate în 4 ani, după care profitul poate fi de ordinul zecilor de mii de euro pe hectar, după cum mărturisește proprietarul singurei plantații de goji certificată bio din România.

Povestea plantației de goji din comuna Augustin din județul Brașov a început în urmă cu aproximativ 5 ani, când bucureșteanul Adrian Nicolae a decis să investească în comuna pe ulițele căreia a crescut: comuna Augustin, din județul Brașov. A vrut inițial să cultive mult mai tradiționala cătină. A aflat ulterior de goji, un fruct exotic, originiar din China, dar care, după cum avea să fie demonstrat, s-a aclimatizat perfect în România.

Goji e într-adevăr un remediu pentru multe afecțiuni, un adevărat panaceu. Proprietățile sale au făcut ca acest fruct din China să se răspândească rapid în toate colțurile lumii. Dacă punem la socoteală și faptul că planta e relativ nepretențioasă atât timp cât beneficiază de lumină și apă, dar și faptul că un kilogram de goji poate fi vândut de producător cu până la 65 de lei, ne putem explica succesul pe care această cultură îl care printre fermierii români. Astfel că, în ultimii ani, Adrian Nicolae a învățat sute de fermieri cum să cultive cu succes această plantă.

La un calcul rapid, se poate obține un profit de 80-90.000 de euro pe hectar. Încă un argument care să ne facă să înțelegem de ce investește Adrian Nicolae atâția bani și timp în această plantație de goji pe care vrea să o dezvolte în următorii ani.

Afacerea cu goji este una de familie. În afara lui Adrian Nicolae, de mare ajutor îi e soția. Cristina se ocupa de una din cele trei direcții pe care se dezvoltă businessul: pagina de website, unde sunt vândute produsele bio pe bază de goji.

După atâtea vorbe de laudă aduse acestui fruct minune, ne întrebăm pe bună dreptate unde se poate cultiva cu rezultate maxime. Răspunsul e simplu: oriunde solul este roditor și beneficiază de cât mai multă lumină, căldură și apă.

Cu sau fără fonduri europene, un lucru e cert: plantația de goji este o afacere perfect fezabilă în România. Iar, dacă duceți lipsă de spirit antreprenorial, măcar consumați cu încredere acest mic fruct asiatic împământenit cu succes pe la noi, așa cum o face și Antonia, fetița de 5 ani a familiei Nicolae.

Audio: 

Reportaj 27 martie - Plantatie Goji by RFI Romania