Afacere integrată în agroturism; profitabilitatea însă mai așteaptă

În această ediție a emisiunii ”Rural” discutăm despre un proiect de agroturism, dezvoltat la Bran, în județul Brașov, cu câteva sute de mii de euro, de la Uniunea Europeană, dar și despre propunerile de modificare a legii cooperativelor agricole.

În Brașov, la Bran, familia Enescu are o afacere integrată în agroturism, adică două ferme și două pensiuni. Fermele – una de vaci și una de oi, furnizează produse alimentare pentru cele 2 pensiuni, chiar dacă afacerea nu se mai arată la fel de bănoasă ca acum câțiva ani. Și asta pentru că până de curând fermele susțineau financiar pensiunile. Numai că acum, după scăderea prețului la lapte, banii încasați pentru turism sunt folosiți la ținerea în viață a afacerilor din zootehnie.

Renunțarea la afacere a fost posibilă folosind fonduri europene și așa a apărut o fermă integrată.

Vlad Enescu, student la Facultatea de Medicină Veterinară de la USAMV București, spune că familia sa are 60 de vaci și 2.000 de oi. În urmă cu 14 ani existau doar opt vaci. Creșterea s-a bazat în bună parte de bani de la Uniunea Europeană, prin Măsura 121 - Modernizarea exploatațiilor agricole. Valoarea totală a proiectului a fost de 170.000 de euro, 70.000 provenind din contribuții proprii, iar 100.000 din fonduri europene. Banii au fost flosiți pentru reutilarea și modernizarea fermei.

În paralel, familia lui Vlad Enescu are și o afacere în agroturism,  așa că hrana produsă în fermă ajunge de  cele mai multe ori pe mesele turiștilor.

Audio: 

RURAL - Reportaj Bran by RFI Romania