Afacerile românești cu vin, în continuare doar o picătură la nivel mondial

Unul dintre domeniile în care banii nu sunt niciodată îndeajuns o reprezintă viticultura, chiar dacă au fost investiții uriașe, iar domeniul s-a schimbat mult în bine.

De această dată am fost în zona Drăgășani, regiune celebră măcar dacă ținem cont de sonoritatea numelor celor care au podgorii acolo, și cred că e suficient să amintesc de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Dar nu pe acel domeniu am fost, ci la o vie alăturată, pe Dealul Dobrușa. Crama Avincis aparține tot unei familii cunoscute în România – Cristiana și Valeriu Stoica, care, pe lângă domeniul juridic, investesc masiv în viticultură.

Discut însă, pentru început, cu oenologul de la Avincis. Ghislain Moritz este din Elveția, s-a întâlnit cu soții Stoica în Portugalia și face vin în România, la Drăgășani.

Afacerea însă se construiește în timp și cu sume considerabile, asta dacă vrei să obții și rezultate.

Așa că discut despre investiții, dar nu numai, cu directorul firmei, Gheorghe Lixandru.

În fine, stau de vorbă și cu unul dintre cei care au pus afacerea pe picioare – Cristiana Irinel Stoica, pe care o întreb însă despre construcția cramei, iar abia mai apoi discut și despre vin. Și asta pentru că acea construcție are ceva deosebit – la prima vedere nu știi că e o cramă.

Audio: 

Reportaj - Afaceri cu vin la Dragasani - 20 Iunie 2016 by RFI Romania