Agricultură modernă, cu sau fără fonduri europene?

Se știe că ministrul Constantin vrea să-i ceară comisarului Hogan câteva lucruri legate de noul PNDR, de exemplu să fie de acord ca, în cazul României, fondurile care au rămas neaccesate la secțiunea de investiții să poată fi realocate la secțiunea de măsuri pentru bunăstare, unde există o cerere mai mare.

În plus, Daniel Constantin spune că îi va cere comisarului pentru agricultură să aprobe prelungirea termenelor limită pentru depunerea cererilor de plată pe proiecte de investiții finanțate prin PNDR 2007-2013, până în luna iunie, în condițiile în care termenul limită era 30 septembrie anul trecut.

Deocamdată să ne ocupăm de banii europeni care urmează să fie dați sub formă de subvenții sau plăți unice pe suprafață. Sunt câteva schimbări în domeniu, iar cei de la APIA atrag atenția că  fermierii trebuie să-și clarifice situația terenurilor pe care le cultivă înainte de a merge la agenție. Dacă există terenuri cu statut incert, să le declare, pentru că sunt obligați, dar să nu solicite plata pentru ele. Există riscul ca, dacă se constată neconformități pentru acele suprafețe cu statut juridic incert sau situație neclară în documente, să fie penalizați. E mai simplu pentru fermier să declare că nu solicită plata pentru o parcelă, spun oficiali din APIA.

Nu este însă singura modificare, după cum am aflat de la Nicolae Sitaru, fermier din comuna ialomițeană Ciochina. Anul acesta, îmi spune Nicolae Sitaru, fermierii trebuie să depună un tabel centralizator cu suprafețele pe care le lucrează. Comisia Europeană știe că sunt state care nu au cadastru. De aceea, în aplicarea normelor, fermierul este obligat să identifice fără echivoc parcela lui. E o dispoziție care schimbă mult lucrurile, spune Nicolae Sitaru, și care dă bătăi de cap fermierilor care nu sunt familiarizați în amănunt cu procedurile europene în domeniu.

Audio: 

Reportaj Ialomița - 20 aprilie by RFI Romania