O familie de economiști din comuna timișoreană Brestovăț a dat munca de birou pe cea de la fermă. Soții Duță au pus pe picioare o fermă de vaci Angus renumite pentru carnea de calitatea superioară.
Duță Daniel are 39 de ani, e economist și a început în 2013 să crească renumitele vaci Angus, rasă despre care a aflat că este puțin pretențioasă și care are o carne premium pentru care se plătesc o grămadă de bani...sau, cel puțin, așa spunea atunci teoria. A cumpărat fosta fermă zootehnică din sat și a intrat într-o afacere care s-a dovedit a fi mult mai dificil de gestionat decât s-ar fi așteptat.
”Carne Angus este foarte bună în special datorită repartiției de carne și grăsime care îi dă un gust aparte. Am pus pe picioare ferma cu o investiție proprie. Fondurile europene s-au dovedit a fi greu de accesat: experienţa virgulei şi căciuliţei a fost grea. Am decis să mergem pe un proiect mai mare, iar acum așteptăm rezultatul unui nou proiect pe fonduri europene pentru modernizarea clădirilor și cumpărare de utilaje noi.
Despre vacile Angus vă pot spune că pot sta afară, dar au nevoie totuși de un adăpost. Am 49 de capete în momentul de față, 25 de vaci, un taur pe nume Smiley, iar restul până la 49, viței. Am luat taurul de la Sibiu. La firma respectivă vând și carnea. Până acum, în acești patru ani am reușit să îmi acopăr investiția. O vițică de un an costă cam 1000 de euro. Animalele au pedigree”, declară Daniel Duță.
Cu sau fără pedigree, carnea de vacă Angus, extrem de căutată în întreaga lume, e greu de vândut în România. Pur și simplu, deși există pe rafturile supermarketurilor la prețuri cuprinse între 30 și 150 de lei/kg în funcție de tipul cărnii, carnea de vacă Angus este greu de vândut de către producători precum Daniel Duță, iar pe piaţa internaţională e foarte greu de pătruns. În afara firmei din Sibiu de unde a cumpărat taurul și care acum cumpără la un preț de sub 3 euro kilogramul (adică aproximativ 700 de euro/animal), nu prea mai există interesați.
”Iau cam 2-3 euro per kg. Diferă preţul în funcție de calitatea animalului. Oamenii încă spun că doar carnea de viţel e bună. E parţial adevărat. La Angus, carnea cea mai bună e de la animalul care e la o vârstă mai mare pentru care, din păcate, nu există piaţă de desfacere în România. Depinde ce furaj foloseşti: dacă îi dai chimicale, animalul creşte mai repede. La noi animalele mănâncă numai iarbă, fân şi mix de plante. E carne bio. În total, în ţară ar trebui să fie în jur de 10.000 de capete. Puține sunt bio”, explică fermierul.
Creșterea vacilor Angus nu e nicidecum ușoară. Au simțit-o pe pielea lor și soții Duță, economiști de la oraș care au dat biroul pe islazul comunei, pe care cu greu sunt nevoiți să îl închirieze an de an de la Primărie. Edilul nu e de acord să concesioneze terenul pe mai mult de 12 luni, așa că nu se pot face investiții, se plânge tinărul fermier. Ce le cere așadar autorităților fermierul Daniel Duță?
”Nu avem piață, românul nu e educat să mănânce mai sănătos. Noi ne adresăm în special oamenilor cu venituri mai ridicate. Se găseşte Angus în supermarket la noi între 30 şi 150 de lei. La muncă participăm eu, soţia şi un angajat cu carte de muncă”.
Ajutorul numărul unu pentru Daniel rămâne soția. Oana i-a fost alături încă de la începuturi, în 2013, când au cumpărat primele animale. Şi ea mărturiseşte că e nevoie de multă muncă, dar recunoaşte că în toţi aceşti ani a ajuns să iubească afacerea şi animalele.