Ediția de astăzi a emisiunii ”RURAL” a plecat de la strădania unui tânăr de a deveni fermier. Florin Balaș are 25 de ani și locuiește în comuna Berceni, lângă București. A terminat un liceu cu profil zootehnic, iar acum face cursuri de specialitate în domeniu. Familia sa nu e una bogată, iar pământ au prea puțin pentru a fi rentabil. De aceea, Florin Balaș se gândește să crească animale.
La ora actuală are 7 capre, dar spune că are în plan să facă o fernă în care să crească 200 de animale, în prima fază. Florin Balaș nu are însă banii care i-ar fi necesari, așa că apelează la fondurile europene. Din 2012 încearcă să pună cap la cap ideile sale și să le potrivească cu cerințele Comisiei Europene. Deocamdată nu a avut prea mare succes pentru că, spune el, nu a găsit toate lămuririle de care avea nevoie. Știe că e obligatoriu să pună pe hârtie un plan de afaceri, fără de care nimeni nu stă de vorbă cu el. A încercat prin vechiul PNDR, în cadrul măsurii 112, dar nu a avut actele la timp. Cât privește planul de afaceri, spune că a încercat la mai multe firme care se ocupă cu întocmirea acestor documente, dar i s-au cerut banii înainte, bani pe care nu îi are.
Totuși, nu se dă bătut. A închiriat un hectar de pământ, pe care ar vrea să ridice un adăpost pentru cele 200 de capre la care visează. Știe și ce rasă trebuie să fie, cât lapte ar putea strânge în fiecare zi și cine i l-ar putea lua. Ba chiar a vorbit cu reprezentanții unei firme care se ocupă cu procesarea laptelui, care i-au promis că îl ajută, numai să aibă ce vinde.
Așa că Florin Balaș așteaptă noul PNDR, cel care este în evaluare și aprobare la Comisia Europeană. Rezolvarea problemelor sale ar putea veni de aici pentru că unele regului s-au schimbat. Tinerii fermieri pot depune proiecte fără să mai fie obligați să participe și ei cu un procent la finanțare. Autoritățile cred că primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie 2015. Ministrul agriculturii spune că măsurile cele mai importante sunt cele care facilitează investițiile pentru zona de producție, adică fosta măsură 121 din actualul program, și măsura pentru tinerii fermieri.
PNDR 2014-2020 încurajează asocierea și integrarea producției pentru că România, deși a devenit un jucător important pe piața agricolă mondială, continuă să exporte multă materie primă, fără valoare adaugată.
În acest sens, fermierii care se asociază și integrează producția au mai multe șanse pentru a lua bani, finanțări nerambursabile, prin noul PNDR. Aceasta înseamnă până la 90% din valoarea proiectului.