”Farm park”-ul familiei Mocanu

Lângă București, la doar 15 kilometri de centrul capitalei, o familie de fermieri din tată-n fiu a pus bazele unui proiect pe care occidentalii îl numesc ”farm park”, în traducere liberă, un ”parc” cu animale. Este un ansamblu ce se întinde pe câteva hectare și care se adresează în primul rând copiilor, dar și adulților. Ferma din localitatea Pantelimon are câteva sute de animale și păsări pe care cei mici și cei mari deopotrivă le pot vedea în mediul lor natural. Totul a pornit în urmă cu 8 ani, când familia Mocanu a pus bazele acestui proiect, în imediata vecinătate a fermei de vaci deținută de mai multe generații de aceeași familie.
La ferma din Pantelimon, la doar câțiva kilometri de București, zumzăitul copiilor se împletește zilnic cu sunetele sutelor de animale de tot felul. Cei mici - căci lor li se adresează în principal întregul ansamblu - pot privi, mângâia sau hrăni ponei, capre, viței, păuni, rațe, gâște, lebede sau curcani. Așadar, pot vedea pe viu și interacționa cu animale pe care cei mai mulți dintre ei nu au ocazia să le vadă decât la televizor sau în cărți. E o adevărată plăcere, spun deopotrivă cei mari și cei mici, mulți dintre ei fiind clienți fideli ai parcului.
Acest ”farm park” e un proiect relativ nou în România, dar care are deja rădăcini puternice în țările occidentale, de unde, de altfel, a fost preluată întreaga idee, după cum mărturisește Andreea Mocanu, patroana întregului complex:
Patronii din familia Mocanu au înființat și un magazin unde să vând în general produse lactate obținute la fermă. Complexul e dotat și cu parcuri de joacă, un restaurant, o tiroliană și două trambuline pentru copii. Prețul de acces este de 12 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. În weekend, ferma se umple de părinți și copii de toate vârstele, iar în timpul săptămânii, preponderent, vin grupuri de copii cu educatori sau profesori. Ferma are câteva zeci de angajați, mulți dintre ei studenți, care lucrează în regim part time, explică Andreea Mocanu.
Dacă vreți, așadar, să luați o mică pauză de la mașinile și ”betoanele” Capitalei, la Pantelimon, la mai puțin de 15 km de centrul Bucureștiului, vă așteaptă ”farm park”-ul familiei Mocanu.

Audio: 

Reportaj farm park by RFI Romania