Prima fermă de căprioare din România, la poalele Munților Făgăraș

Ilie Stoica, care are o pensiune la Poiana Neamțului, înainte de a intra dinspre Sibiu în Munții Făgăraș, spune că este primul român care a pus pe picioare o fermă de cerbi și căprioare. Povestea a început acum aproape 9 ani. ”În 2007 am fost în Germania și am văzut la cineva că avea cerbi și îi creștea într-un țarc special. Întotdeauna am avut drag de animale și când e vorba de cerbi am zis că trebuie să încerc și eu. Am vorbit cu proprietarul și am adus la Avrig cinci ciute și un cerb”, spune el.

Prima intenție a fost una de afaceri, mai ales că produsele din carne de căprioară sunt scumpe. La aproximativ 130 de lei kilogramul, carnea este sănătoasă pentru că are puține calorii şi cu 60% mai puţine grăsimi decât carnea de vită.
Doar că Ilie Stoica a renunțat curând la această idee și acum crește cerbii și căprioarele din pasiune. Și cât se poate de natural, fără vaccinuri sau antibiotice.  

Ilie Stoica a amenajat un spațiu de aproximativ trei hectare și are astăzi aproape 20 de cerbi și ciute. De la an la an numărul lor crește pentru că s-au adaptat foarte bine și se înmulțesc, și în fiecare an vinde din ele. Prețul este destul de piperat și oferte sunt multe, mai ales de la proprietarii de pensiuni din țară care vor să aibă în preajmă o căprioară pentru turiști. ”Anul trecut cred că 13 bucăți am vândut, prin toată țara, din Suceava până în Argeș”, spune Ilie Stoica.

Audio: 

Reportaj "Poiana Neamtului" - 21 noiembrie 2016 by RFI Romania