Fermierii locali nu au produs mai mult pentru că nu le cumpără nimeni marfa

Fondurile europene, alături de sistemul legislativ care guvernează agricultura din România, au fost subiecte de discuție cu Traian Gartan, președintele unei asociații a crescătorilor de animale din comuna Slătioara, județul Olt.

În acest timp, în România, producătorii locali așteaptă zile mai bune odată cu aprobarea în Parlament a apariția legii privind comercializarea produselor alimentare. Producătorii români vor vinde mai mult în supermarketuri odată cu apariția legii, susțin asociațiile din agricultură. Proiectul tocmai a trecut de Camera Deputaților și merge la președinție spre promulgare. Legea îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse venite pe așa numitul lanț scurt de aprovizionare, ceea ce înseamnă mai puțini intermediari.

Marile rețele de magazine au reacționat imediat, susținând că este vorba de un act eminamente politic care în final va fi în defavoarea cumpărătorilor. De altfel, mari retaileri s-au opus mereu modificărilor aduse de această nouă lege, susținând că agricultura românească este dezorganizată și nu poate furniza cantitățile de alimente cerute.

Nici vorbă de așa ceva, spune la RFI Emil Dumitru, președintele ProAgro, pentru că în acest fel producătorii locali se vor asocia și vor căpăta putere. Fermierii locali nu au produs mai mult, spune Emil Dumitru, tocmai pentru că nu le cumpăra nimeni marfa.

Audio: 

Reportaj - Cât de rentabilă este creşterea animalelor în România? - 13 iunie by RFI Romania