În județul Dâmbovița, în comuna Cândești, am fost la prima plantație de afin din zonă. Este o adevarată afacere, pe câteva hectare, și nu câțiva arbuști în spatele casei. Cristian Radu Săracu e cel care a pus-o pe picioare, lăsând în urmă o afacere în București.
Acum câțiva ani a cumpărat un teren, aproximativ 9 hectare, și a pus la punct un plan de afaceri. Proiectul a fost depus pentru măsura 112 din vechiul PNDR și are o valoare de 3,6 milioane de lei, din care contribuția proprie se ridică la 1,5 milioane de lei. Dacă din partea autorităților de la București și a celor de la Bruxelles proiectul a fost unul bun și cu perspective, dovadă și aprobarea finanțării, nu același lucru se poate spune despre autoritățile locale, care acum umblă să îi corecteze marginile plantației de afin.
Aceasta, în sine, are mii de plante din două soiuri. Cel predominant este Elliot, care are perioada de coacere în august-septembrie, dar există și soiul Bluecorp. Cristian Radu Săracu spune că a ales acest lucru pentru că oamenii din zonă sunt destul de ocupați cu livezile proprii și mână de lucru nu prea găsește o bună parte din an.
Plantația de afini e la început, abia anul acesta urmând să intre pe rod. ”În prima fază, fructele vor merge la export. Sper să depășim acest obstacol și să se poata vinde și pe piața românească, la marii retaileri. Cred că ar trebui ca mai mulți producători să ne asociem și atunci vor intra în afacere și marile lanțuri de magazine”, spune Cristian Radu Săracu. Așa că afinele, care vor fi certificate bio, vor ajunge în magazinele din Germania, Olanda sau Spania.
Așadar, am ajuns în Cândești Vale și stau de vorbă cu Cristian Radu Săracu.