În România își face loc printre fermieri o cultură nu foarte populară pe la noi, dar extrem de apreciată de fermierii din multe state europene. Salcia energetică este un tip de biomasă care a fost aclimatizată cu succes în solurile autohtone, după ce acest arbust cu putere calorică mare a fost importat din Suedia în urmă cu mai bine de 10 ani. ”Pionierul” acestui tip de culturi se numește Alexandru Benko, din Miercurea Ciuc.
Deși în România nu se conosc prea multe despre salcia energetică, această plantă ocupă trei sferturi din totalul plantantiilor energetice din Europa. Este un tip de arbust, cu creștere foarte rapidă și cu putere calorică mare. La maturitate, respectiv la aproximativ 3 ani de la plantare, ea se culege manual sau cu utilaje specializate folosindu-se ulterior la ardere pentru producere de energie verde. Salcia energetică se dezvoltă cu succes în aproape orice regiune unde poate beneficia de apă și lumină. În România, două companii dețin licență de cultivare și comercializare. Una din acestea se află în Miercurea Ciuc, ”Polul” frigului de la noi, loc care a fost foarte primitor cu această plantă cultivată prima dată în România în 2007, când Alexandru Benko a cumpărat licența de la suedezi.
Într-adevăr, salcia energetică este o plantă care crește rapid și nu necesită cheltuieli mari de la plantare până la recoltare și ulterior. Totuși, este nevoie pentru început de o investitie initiala de circa 2.000 de euro la hectar. Investiția, însă, se poate recupera în 3-4 ani, cu un profit anual de circa 1.200 de euro la hectar pe an, explică Alexandru Benko, care spune că și fondurile europene au devenit o soluție în ultimii ani, însă în anumite condiții.
Cu fonduri europene sau din fonduri proprii, sunt câteva întrebări la care trebui să știm răspunsul dacă intenționăm să intrăm în afacerea cu salcie energetică. De la pregătirea solului, la cultivare, întreținere și recoltare, prin toate a trecut și a învățat Alexandru Benko, pionierul salciei energetice în România, care a împărtățit cu noi secretele unei culturi sănătoase și durabile:
Se pot face, așadar, mulți bani din afacerea cu salcie energetică. Cei interesați trebuie să știe că se recomanda cultivarea a cel puțin 10 hectare pentru realizarea de profit. După toate aceste informații despre această cultură mai puțin populară în România, se impune întrebarea: merită sau nu să investim în acest tip de business. Răspunsul lui Alexandru Benko e: 100% da!
GALERIE FOTO: http://rural.rfi.ro/galerie-foto/salcie-energetica-miercurea-ciuc