Agricultura trebuie să țină pasul cu avansul tehnologiei. Este o realitatea cu care iau contactul din ce în ce mai mulți fermieri români. Este și cazul lui Octavian Olaru, un fermier de 42 de ani din Giurgiu care vrea să fie unul din pionierii însămânțării inteligente în România. O companie renumită la nivel internațional a lansat recent pe piața autohtonă o aplicație cu ajutorul căreia semănarea se face diferențiat în funcție de sol și condițiile meteo. Eficența aplicației a fost testată cu succes în mai multe state europene, producția crescând cu până la 30%.
E deja trecut de mijlocul lui aprilie și, după cum spune și Cătălin Florea, reprezentant al companiei care furnizează semințele pentru semănarea de porumb de azi, ploaia le-a încurcat puțin planurile fermierilor.
Suntem la marginea unei parcele de 5 hectare din comuna Frătești, o parte infimă din cele 650 pe care le cultivă Octavian Olaru, unul din cei mai importanți fermieri din Giurgiu:
11 tone de porumb la hectar este o producție bună, chiar foarte bună dacă luăm în considerare că producția medie de porumb în România este de numai 5 tone la hectar. Rezultatele pot fi îmbunătățite și mai mult, iar în acest scop o echipă de cercetători a lansat recent pe piața din România o aplicație cu ajutorul căreia însămânţarea se face diferențiat în funcție de sol și condițiile meteo. Explicații, tot de la Cătălin Florea, inginer la Dekalb:
Într-adevăr, tendința avansului tehnologiei este prezentă și în agricultură. Tractorul folosit la semănare, spre exemplu, achiziționat de fermierul Octavian Olaru cu fonduri europene poate semăna singur practic dacă sunt introduse în calculator toate datele de care are nevoie:
Un tractor de 80.000 de euro, luat cu fonduri europene, care poate lucra singur sute de hectare. Nu sună deloc rău. Nu a sunat rău nici pentru fermierul nostru Octavian Olaru, care a accesat bani nerambursabili pe mai multe măsuri. Ca în majoritatea cazurilor, însă, și el reclamă birocrația execesivă: