Nu toți tinerii pleacă din sat. Unii chiar se mută de la oraș

În Țara Oltului am găsit mai mulți tineri care au ales să rămână la sat deși puteau foarte bine să aleagă să muncească în afara României, pe bani mai mulți.

În Țara Oltului am găsit mai mulți tineri care au ales să rămână la sat deși puteau foarte bine să aleagă să muncească în afara României, pe bani mai mulți.

Unii s-au născut la sat și acolo au rămas; alții au trăit ani buni la oraș, în Sibiu, și, din propria voință, au ales să se mute la țară. Unii lucrează încă la oraș, dar acasă e la țară, așa cum e cazul Ancăi Groza sau cel al lui Mihai Olescu. Cei doi nu se mulțumesc doar să trăiască într-un sat, ci vor să și readucă la viață părți din el care sunt neglijate de mulți alții.

Tot în zona Avrigului din ȚAra Oltului am găsit și oameni de afaceri tineri. Săteni, unul dintre ei a și fost plecat o vreme prin Germania, și acum cei doi – Dumitru Tămășel și Alexandru Zahariuc Grancea se ocupă cu apicultura și cu produsele tradiționale. Primul cu care am stat de vorbă este apicultorul Dumitru Tămășel, care îmi spune că încă nu s-a îmbogățit pe seama albinelor.

Dumitru Tămășel și Alexandru Zahariuc Grancea mai au timp să pună bani deoparte pentru că de fapt sunt încă la început și orice început, nu-i așa, e mai anevoios.
Alți tineri din zonă, așa cum e cazul lui Vasile Mereș, au avut mai mult noroc – părinții au construit o afacere pe care o duce mai departe și o dezvoltă. Vasile Mereș conduce o pensiune în Țara Oltului, cu bune și cu rele, cu multe probleme și greutăți cu autoritățile locale, și are cai. Destui pentru turiștii care îi trec pragul în căutare și de altceva decât un pat.

Audio: 

Reportaj Avrig - 12 decembrie 2016 by RFI Romania