Documentar: Internet la ţară

România a aderat la Uniunea europeană în 2007. În 10 ani această ţară aproape şi-a dublat PIB-ul. E o performanţă care poate fi acum accelerată de penetrarea masivă a internetului în mediul rural. În aceste locuri lumea virtuală poate face lumea reală mai bună. Internetul este cheia cu care România rurală poată reduce distanţa care o separă de media europeană.

Rodica Ciutureanu este comuna Bârca, şi este poreclită doamna Internet. În ciuda condiţiilor de viaţă modeste această femeie s-a conectat cu lumea secolului XXI în care trăieşte.
Sute de mii de familii din România sunt astăzi rupte pentru că mai mult de două milioane de români au plecat la muncă în străinătate. Internetul le permite să ţină legătura unii cu alţii. Pentru Rodica însa internetul este şi o oportunitate de afaceri.

La o sută de kilometri la nord de Bârca se află satul Argetoaia. Aceeaşi lume, aceleaşi probleme : condiţii de viaţă modeste, locuri de muncă puţine şi perspective de dezvoltare şi mai puţine. Din ce în ce mai mulţi locuitori pleacă la muncă în străinătate. Gabriel Ceanu e pasionat de maşini şi trăieşte de pe urma lor. Cumpără maşini de ocazie, le repară şi le revinde. O afacere în care internetul a schimbat totul.
Satul Toflea, judeţul Galaţi, 4 000 de locuitori, aproape o sută la sută romi. Principala sursă de venituri sunt meseriile tradiţionale. Oamenii strâng fier vechi de pe unde apucă, îl topesc şi fac din el tot felul de ustensile pe care le vând la târguri cu produse tradiţionale. Meseria se transmite din tată în fiu, e o tradiţie care funcţionează exact ca acum sute de ani. Elizei are 13 ani şi învaţă de la tatăl său cum să facă tuciurile pe care le va vinde la târgurile de duminică. Elizei are un vis care nu seamănă cu ceea ce trăieşte tatăl său. În fiecare zi se antrenează pe terenul de fotbal din marginea satului. Sunt zile în care visează să joace ca Messi. În alte zile se crede Ronaldo. La Toflea, aceşti copii se antrenează cu înverşunare şi visează că într-o zi miracolul va bate şi la uşa lor. Şi totul a început cu o joacă pe Internet.

Internetul produce un fenomen nou în România : aduce satul mai aproape de oraş. Un studiu realizat de Biroul de Audit Transmedia din România în 2016 arata cât de aproape este satul de oraş în lumea virtuală. Şi la unii indicatori mediul rural chiar depăşeşte mediul urban. Demonstraţie :

Statistici utilizare internet in mediul rural

În lumea informaticii România este o surpriză. Ani de zile a fost în topul ţărilor din punctul de vedere al vitezei de acces la internet. Informaticienii români au atras atenţia nu numai în ţara lor ci şi pe pieţele internaţionale iar la Sillicon Valley densitatea de români este impresionantă. Pasiunea pentru informatică se dovedeşte astăzi vizionară pentru că viitorul se mută încet, încet pe internet. Cea mai mare societate de protejare a datelor pe internet este astăzi o companie româneasca, Bitdefender. România are un imens avantaj în lumea virtuală. Performanţa informaticienilor români are o în spate o istorie neştiută.

Cover documentar Internet la tara