AcasăEmisiuneLa 27 de ani de la dispariția lor, în România reapar C.A.P.-urile

La 27 de ani de la dispariția lor, în România reapar C.A.P.-urile

Anunțata schimbare a Politicii Agricole Comune, din care fermierii români beneficiază de miliarde de euro, îi pune pe gânduri pe cei care fac agricultură în România.
Chiar dacă nu este clar ce se va schimba, se știe sigur că vor fi mai puțini bani, pentru că dispare contribuția Marii Britanii, și, în plus, toată lumea se așteaptă la o simplificare și o clarificare a procedurilor de multe ori greoaie pentru accesarea banilor comunitari. Oricum, dincolo de speculații, micii fermieri trebuie să schimbe ceva în modul lor de activitate pentru că va crește concurența, iar producțiile lor puțin importante cantitativ nu vor avea loc în piață. Așa că o idee des clamată, dar rar pusă în practică, este asocierea.

O idee de acest fel este pe cale să devină realitatea în comuna Eftimie Murgu (fostă Rudăria), din Caraș-Severin.

Primarul Mihai Vlădia, alături de mai mulți tineri fermieri, este pe cale să înființeze o cooperativă agricolă de producție.

”Înfiinţarea cooperativei agricole a fost gândită pentru a rezolva în primul rând situaţia proprietarilor de animale, în special, proprietarii de ovine şi de bovine. Am încercat să le explic că pentru a prospera, pentru a putea avea beneficii de pe urma pajiştilor naturale, din 2019 o să se schimbe şi chestiunea cu subvenţiile, nu o să mai poţi rezista individual, doar într-o asociere”, spune primarul din Rudăria.

În ciuda reticenței celor mai în vârstă, cooperativa va porni în toamnă, susține Mihai Vlădia. ”Am întâlnit o problemă, caracteristică României, legată de cooperativă. Când au auzit prima dată, oamenii au fost reticenţi, însă le-am explicat că doar unindu-se, stabilind un statut foarte bun, vom putea accesa şi fonduri europene, vom putea face proiecte, iar fiecare membru rămâne proprietar al animalelor  şi terenurilor. Dacă doreşte, rămâne în cooperativă, dacă nu îi place cum merg lucrurile se poate retrage. Reticienţa a venit în primul rând de la vechile CAP-uri comuniste, dar şi din cauza faptului că în primii ani, de democraţie originală, a existat încă o tentativă de a organiza o astfel de cooperativă aici, la noi, care s-a soldat cu un eşec, din cauza lipsei de trannsparenţă şi a altor probleme pe care le-au creat cei care au înfiinţat-o şi mai multe nu vreau să spun. Oamenii, având aceste experienţe, era normal să fie reticenţi”, afirmă primarul din Rudăria.

 

Jurnal Rural

Crescătorii de vaci de lapte care au între 3 și 9 capete mai au la dispoziție perioada 6 iunie – 7 iulie inclusiv pentru a solicita subvenția specială achitată dintr-un ajutor excepțional alocat de Comisia Europeană sectorului de lapte.
Noua sesiune de depunere a cererilor la APIA este inclusă într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Documentul prevede și că ajutorul excepțional alocat sectorului de vaci de lapte și cel pentru alte sectoare de creștere a animalelor – suine, să fie achitat până cel târziu pe 30 septembrie 2017.

Amintim că fermierii care au între 3 și 9 vaci de lapte beneficiază de o subvenție specială achitată prin APIA în baza unei cereri pe care trebuie să o depună împreună cu o serie de documente justificatoare.

Urmează o vară caniculară și secetoasă
România ar urma să fie lovită de multiple valuri de căldură și temperaturi extreme, potrivit prognozei pentru această vară, în vreme ce furtuni puternice vor scădea temperaturile din Franța, Germania și Polonia, transmit meteorologii AccuWeather. Valurile de căldură succesive vor reprezenta o mare problemă pentru țările din sudul și estul Europei. Acestea sunt așteptate în lunile iulie și august, iar mediile de peste 32 de grade Celsius vor deveni comune în Italia și Balcani.

O perioadă de caniculă ar putea să se întindă timp de șapte zile consecutive. Printre cele mai expuse țări la caniculă se numără Macedonia, Bulgaria, Ungaria și România. De asemenea, vremea caldă și uscată va crea condiții ideale pentru instalarea secetei în Ucraina, Republica Moldova și România.

Condițiile de secetă ar putea să se prelungească în toamnă, iar impactul ar putea să fie unul puternic asupra agriculturii. Între timp, britanicii și irlandezi vor avea parte de o vară extrem de scurtă, iar furtunile vor cuprinde țări precum Franța, Germania, Polonia și Cehia.

A trecut ”Legea irigațiilor”
Parlamentul a aprobat proiectul de lege prin care fermierii vor beneficia de costuri zero pentru apa folosită la irigat. ”Toate costurile cu apa, până la stația de punere sub presiune, sunt suportate de ANIF. Deci, costuri zero pentru fermieri în cazul utilizării apei pentru irigat”, anunță Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Conform legii, ANIF-ul asigură un nivel optim al apei pentru irigații, la solicitarea beneficiarilor, pe bază de contracte multianuale sau doar sezoniere.

În România, sistemele de irigații sunt funcționale pe circa 800.000 de hectare, adică pe mai puțin de 15-20% din totalul suprafeței arabile.

Dincolo de anunțul secretarului de stat, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare transmite că fermierii vor avea de plătit cu 60-70% mai puțin. Directorul general al ANIF, Florin Barbu, spune că bugetul de stat va aloca 90 de milioane de lei în acest an pentru a acoperi costurile. Pentru asigurarea apei gratuite până la staţia de pompare vor fi realizate 86 de amenajări până în 2020.

Potrivit programului de guvernare, pentru refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii pentru perioada 2017-2020 vor fi alocate sumele de 1,14 miliarde de euro de la bugetul de stat şi 342 de milioane de euro din fonduri europene.

Cine vrea cadastru gratuit să se grăbească
Primăriile mai pot încheia doar în această lună contracte de finanțare cu Oficiile de Cadastru județene pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică. Așa că în această perioadă, Oficiile de Cadastru din fiecare județ organizează întâlniri cu primarii, cu persoanele autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică și cu notarii publici.

La fel ca în 2016, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor din extravilan și a terenurilor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice sau rețele de transport gaz).

Primăriile care nu au mai beneficiat de fonduri pentru realizarea cadastrului general vor putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/Unitate Administrativ Teritorială. Totodată, potrivit modificărilor aduse Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, începând din 2017, contractele de finanţare sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.

Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare