Poiana Neamțului nu este, așa cum ar da de înțeles numele, o localitate între Moldova și Transilvania, ci poarta de intrare în Munții Făgăraș, venind despre Sibiu. O zonă prielnică agriculturii montane și cu un potențial imens, și în agricultură, și în turism.
Numai că lucrurile nu stau atât de bine pe cât indică potențialul. La Poiana Neamțului este o pensiune, a lui Ilie Stoica, primul român care și-a făcut o fermă o cerbi. Este adevărat că Ilie Stoica nu are numai cerbi și căprioare, ci și pensiunea de care vorbim, ultima pe drumul care duce în Făgăraș, plus turme de oi și zeci de vaci de lapte. Numai că afacerea se susține mai mult din pensiune și nu din valorificarea animalelor; dar și așa, turismul în zonă suferă, pentru că drumul e plin de găuri, iar turiștii se plâng de acest lucru.
Povestea ”fermei de căprioare” a început acum aproape 9 ani, povestește Ilie Stoica. ”În 2007 am fost în Germania și am văzut la cineva că avea cerbi și îi creștea într-un țarc special. Întotdeauna am avut drag de animale și când e vorba de cerbi am zis că trebuie să încerc și eu. Am vorbit cu proprietarul și am adus la Avrig cinci ciute și un cerb”, spune el.
Ilie Stoica a amenajat un spațiu de aproximativ trei hectare și are astăzi aproape 20 de cerbi și ciute. De la an la an numărul lor crește pentru că s-au adaptat foarte bine și se înmulțesc, și în fiecare an vinde din ele. Prețul este destul de piperat și oferte sunt multe, mai ales de la proprietarii de pensiuni din țară care vor să aibă în preajmă o căprioară pentru turiști. ”Anul trecut cred că 13 bucăți am vândut, prin toată țara, din Suceava până în Argeș. Cumpără oamenii cu drag de natură, care vor să aibă grijă de un animal foarte frumos”, spune Ilie Stoica.