În România, sunt mai multe motive pentru care producătorii agricoli ezită să facă trecerea spre sectorul ecologic. Principala problemă este că fermierii nu cred că produsele ecologice au o piaţă extinsă şi preţuri care să justifice eforturile făcute pentru producerea lor.
Costin Lianu, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio: „Produsele bio, produsele organice sunt aceleași. Aceeași valoare semantică. Dacă ne ducem la ceea ce înseamnă acest proces, este un proces de renunțare a fermierilor la a produce folosind îngrășăminte chimice și alte substanțe chimice. Asta este esența.
Produsele bio se pot recunoaște printr-un sistem foarte clar de etichetare: frunzulița verde. Prezența ei pe produs, înseamnă că produsul acela este certificat ca produs ecologic de către un terț care răspunde pentru acest sistem de certificare și care se lasă cu consecințe inclusiv penale, dacă nu respecți acest sistem. Deci certitudinea că produsul acela este ecologic este foarte mare. Nu zicem sută la sută că pot fi și fraude, dar fraudele sunt imediat penalizate.”
Care sunt etapele prin care trebuie să treacă un producător pentru a deveni ecologic și pentru a fi certificat
Certificarea se poate face cu sau fără subvenție, dar subvenția nu este principala motivație a unui fermier. Cei care au luat numai pentru subvenție o parte din ei s-au retras după aceea, înseamnă că nu au crezut în ecologice, au crezut mai mult în subvenție, dar s-au complicat. Dar cei care iau de bună credință sistemul de subvenții ca să-și dezvolte o afacere, trec printr-un sistem, trec printr-un proces de conversie în care își aleg un certificator autorizat, recunoscut de către Ministerul Agriculturii. Intră pe site își alege acel certificator, certificatorul vine la el, ia probe de sol și vede dacă are conținut sau nu de produse chimice. Abia după verificarea solului se angajează să intre în lanțul ăsta. După ce este recunoscut și certificat, are dreptul să producă și să vândă produse ecologice.
Iar după aceea, bineînțeles, are o diplomă, dar trebuie să și profeseze, adică să se ducă spre piață și să vândă produsele. La legume, la fructe, este mai ușor. Piața e aproape și, dacă vă duceți în marile magazine, vedeți că sunt produse ecologice din România. Deci, există deja consum de produse ecologice destul de constant în marile orașe, în special în București, Iași, Cluj, Timișoara.