Christophe Hansen, comisarul desemnat pentru agricultură și alimentație, i-a cucerit pe parlamentarii europeni cu șarmul și cu realismul său, cu felul în care gândește procedurile și stăpânește domeniul agricol, „cu picioarele pe pământ”, concluzionează publicația Politico, după audierile din Comisia Agri, din data de 4 noiembrie. Și Euronews scrie că Hansen a câștigat inimile parlamentarilor UE, promițând că va fi un comisar activ, mai aproape de nevoile fermierilor.
Două momente au fost remarcate în timpul audierilor: unul emoționant, altul legat de colaborarea cu parlamentarii europeni. Când a fost întrebat de o eurodeputată irlandeză cum va aborda provocările de sănătate mintală cu care se confruntă fermierii europeni, Hansen a răspuns plecând de la un eveniment tragic care a avut loc în familia sa anul trecut, când fratele său a murit în urma unui accident pe care comisarul desemnat l-a atribuit stresului financiar și oboselii cauzate de munca intensă din fermă. De asemenea, Hansen i-a asigurat pe parlamentarii europeni că va fi deschis colaborării pe parcursul mandatului său și le-a promis că, pe lângă franceză, germană și engleză pe care le vorbește deja, va învăța italiană pentru a comunica liber cu numeroșii membri italieni din Comisia Agri a Parlamentului European.
El s-a angajat să valorifice și să continue „dialogul strategic” inițiat de președintele Comisiei, să viziteze fermieri de pe tot continentul și să dezvolte, în strânsă cooperare cu Parlamentul, o viziune pentru viitoarea politică agricolă și alimentară în primele 100 de zile de mandat, care „va trebui să fie viabilă din punct de vedere economic, sustenabilă din punctul de vedere al mediului și responsabilă din punct de vedere social” și să abordeze o problemă centrală, și anume atragerea viitoarelor generații de fermieri și implicarea femeilor în agricultură, pentru care este nevoie de o strategie și de fonduri de sprijin suplimentare, care ar putea veni prin intermediul Băncii Europene de Investiții.
Christophe Hansen promite sprijin fermierilor europeni
„Sprijinul PAC rămâne esențial pentru agricultori, pentru că asigură un venit corect, îi recompensează pentru serviciile pe care le aduc ecosistemelor și pentru faptul că lucrează în zone cu constrângeri naturale”, a mai spus Hansen în timpul evaluării, adăugând că agricultura are nevoie de sprijin public, dar și privat și de o simplificare a accesului la fondurile existente. El a promis să exploreze surse alternative de venit și să stimuleze investițiile de capital, întărind în același timp puterea de negociere a fermierilor și promovând lanțuri de aprovizionare și consum durabile.
Audierea comisarului desemnat este disponibilă pe site-ul Parlamentului European. După evaluarea finală care va fi realizată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și președinții grupurilor politice pe baza recomandărilor Comisiei Agri și după ce vor fi închise toate audierile comisarilor desemnați, urmează alegerea colegiului complet de către eurodeputați, programată să aibă loc în timpul sesiunii plenare din perioada 25 – 28 noiembrie de la Strasbourg.
BEI lansează un program de 3 miliarde de euro pentru agricultura europeană
Banca Europeană de Investiții (BEI) a lansat cel mai mare pachet de sprijin adresat vreodată agriculturii și agrobusiness-ului din Europa, după adoptarea, de către consiliul de administrație al instituției, a unui program agricol paneuropean în valoare de 3 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al băncii emis săptămâna trecută.
Programul va fi destinat cu prioritate tinerilor fermieri și investițiilor ecologice, va sprijini obiectivele de durabilitate ale Pactului Verde al Uniunii Europene și egalitatea de gen. Vor fi finanțate, în principal, activitățile care reduc emisiile de gaze cu efect de seră, care ajută la creșterea biodiversității și promovează practicile economiei circulare.
Consiliul BEI a aprobat, de asemenea, alocarea a 465 de milioane de euro pentru inițiative suplimentare de sprijinire a agriculturii în Spania și Kazahstan și a silviculturii durabile în Coasta de Fildeș, se mai arată în comunicatul instituției de credit.
În Franța și la Bruxelles fermierii protestează împotriva acordului UE-Mercosur
Organizațiile europene de fermieri își intensifică apelurile prin care le cer oficialilor de la Bruxelles să nu avanseze discuțiile cu țările sud-americane pentru încheierea acordului UE-Mercosur în forma actuală, o dată cu apropierea summitului G20 de la Rio de Janeiro. În rândul sindicatelor agricultorilor există temerea că Executivul blocului comunitar ar putea finaliza negocierile la reuniunea G20 din Brazilia, în perioada 18-19 noiembrie a.c.
Pentru a-și întări opoziția față de acest acord, pe care îl consideră nefavorabil atât pentru fermierii europeni, cât și pentru cei sud-americani, mișcarea internațională La Via Campesina împreună cu Federația belgiană a agricultorilor anunță proteste pe străzile Bruxellesului miercuri, 13 noiembrie a.c. De asemenea, cele două organizații au transmis într-un comunicat că se pregătesc să coordoneze manifestațiile asociațiilor de fermieri din Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay.
Sindicatul fermierilor francezi, FNSEA, cea mai puternică voce din UE care se exprimă împotriva acestui acord, amenință cu proteste în Franța, începând cu 15 noiembrie. Copa-Cogeca și alte asociații agricole europene au semnat, săptămâna trecută, o declarație de poziție prin care le cer oficialilor europeni reconsiderarea acordului, în special după suspendarea recentă a importurilor de carne de vită braziliană, din cauza nerespectării regulilor europene privind standardele de siguranță alimentară.
Platforma Honey a început activitatea
Noua platformă Honey și-a început activitatea săptămâna trecută, în data de 6 noiembrie, când a avut loc prima reuniune a părților active în lanțul de aprovizionare cu miere, prezidată de Comisia Europeană.
Rolul platformei este, printre altele, să colecteze date pentru metodele de îmbunătățire a controalelor de autenticitate a mierii comercializate pe piața Uniunii Europene și să ofere recomandări pentru un sistem de trasabilitate care să permită urmărirea mierii până la producător sau importator. Membrii platformei se vor întâlni de două ori pe an, pe o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a Directivei revizuite privind mierea, în iunie 2024.