AcasăJurnal ruralComisia a prezentat viziunea pentru agricultură și alimentație, fermierii vor să vadă...

Comisia a prezentat viziunea pentru agricultură și alimentație, fermierii vor să vadă alocarea PAC

Miercuri, 19 februarie, Comisia Europeană a prezentat viziunea sa pentru agricultură și alimentație. Este o foaie de parcurs pentru anul 2040, care acoperă patru arii prioritare: crearea unui sistem agroalimentar atractiv, competitiv, orientat spre viitor și echitabil pentru fermieri și procesatori din punctul de vedere al veniturilor, potrivit documentului.

Planul Comisiei este de a continua simplificarea politicilor europene, de a crește gradul de adoptare a inovațiilor și digitalizării și de crea un mediu favorabil pentru atragerea tinerilor în sector.

În cursul acestui an, Comisia va propune un pachet de simplificare a cadrului legislativ în domeniul agricol, o Strategie digitală europeană pentru agricultură, care să accelereze adoptarea noilor tehnologii, și o Strategie pentru reînnoirea generațiilor, prin care tinerii să aibă acces mai ușor la terenuri și la finanțare. Bruxelles-ul promite măsuri pentru dezvoltarea unui sector agricol competitiv și rezistent la schimbările economice și climatice. Un punct important este alinierea standardelor de producție pentru mărfurile agroalimentare importate. Pentru a găsi soluții la probleme precum prețurile produselor agroalimentare și inovarea în sector, Comisia va organiza un Dialog anual privind alimentația, la care vor participa fermieri, consumatori, reprezentanți ai industriei și autorități publice.

Viitoarea politică agricolă comună (PAC) va fi mai simplă și mai bine direcționată, concentrându-se pe sprijinirea fermierilor care se implică activ în producția de alimente, în special a celor tineri și a celor din zonele cu constrângeri naturale, transmite Executivul european în comunicatul emis cu ocazia lansării viziunii. Vor fi favorizate stimulentele, mai degrabă decât condițiile, se mai arată în document.

Într-o informare de presă, sindicatul fermierilor europeni, Copa-Cogeca, salută repoziționarea Comisiei în privința politicii agricole, dar transmite semnale care anunță momente dificile în timpul consultărilor privind viitorul buget al PAC și modul în care vor fi distribuite fondurile destinate agricultorilor.

Maroc, invitat de onoare la SIA

Salonul Internațional de Agricultură de la Paris (SIA), unul dintre cele mai mari târguri agricole din Europa, și-a deschis porțile sâmbătă, 22 februarie, pentru cea de-a 61-a ediție. Vor fi nouă zile de expoziții, degustări de produse alimentare și evenimente. Peste 1.000 de expozanți își vor oferi produsele și vor prezenta 4.000 de animale, pe o suprafață de 16 hectare și în 9 pavilioane. Sunt așteptați mai mult de 600.000 de vizitatori.

Ediția din acest an se desfășoară sub tema „Agricultura, mândria Franței”, iar, pentru prima dată, o țară străină – Maroc – este invitată de onoare a evenimentului. Acest gest de diplomație franceză a provocat reacții diverse în lumea agricolă. A fost bine primit de unii, dar dezavuat de alții, potrivit euractiv.com. Maroc, principalul partener comercial al Franței în Africa, este un client important pentru agricultura și industria franceză. Franța este principalul furnizor al Marocului de produse agricole, în special de cereale și produse lactate. Însă Maroc a devenit un important furnizor de legume și fructe pentru Uniunea Europeană și cel mai mare exportator de roșii proaspete, cu peste 490.000 de tone în 2023. Livrările sunt în creștere și se estimează că această tendință va continua până în 2035, Franța fiind principala piață de desfacere.

Potrivit France 24, producătorii francezi de fructe și legume denunță de mai mulți ani concurența neloială din partea produselor marocane, în special a roșiilor, care sunt importate masiv pe piața comunitară, la prețuri mult mai ieftine. De asemenea, o problemă semnalată este cea a standardelor de producție, fermierii francezi susținând că anumite pesticide interzise în Uniunea Europeană sunt încă folosite în Maroc și au fost detectate în timpul testelor efectuate pe ardeii marocani. Un proiect de lege care vizează interzicerea importului de produse care nu respectă reglementările europene de sănătate urmează să fie dezbătut în Parlamentul francez, după ce a fost adoptat de Comisia pentru afaceri economice a Camerei inferioare.

La Salonul de la Paris, Uniunea Europeană participă cu un stand unde vizitatorii pot afla informații despre politica agricolă comună, despre practicile actuale din agricultură și tehnologiile de vârf care sprijină dezvoltarea unui sector agricol modern.

Companiile daneze din sectorul de prelucrare a peștelui sunt stimulate să reducă impactul asupra mediului

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat o schemă daneză în valoare de 122 de milioane de euro, destinată companiilor din sectorul pescuitului și acvaculturii, pentru a reduce emisiile de carbon. Schema urmărește să sprijine firmele de prelucrare a peștelui în tranziția către utilizarea de energie din surse regenerabile, iar Danemarca estimează că până la 50 de companii vor implementa proiecte în acest sens. Schema se va desfășura până la sfârșitul anului 2029.

Un sondaj Eurobarometru, realizat recent de Comisia Europeană, arată că, pentru consumatorii danezi, impactul asupra mediului contează mai puțin decât prețul, aspectul, originea și timpul de preparare atunci când cumpără produse pescărești și de acvacultură. Acest factor este principal doar pentru 24% dintre respondenții danezi. În mod similar, la nivelul Uniunii Europene, doar 17% dintre cetățeni consideră impactul asupra mediului un criteriu important în decizia de cumpărare (în România, procentajul este de numai 11%).

Rezerva de criză se activează pentru cinci state membre

Fermierii din Spania, Croația, Cipru, Letonia și Ungaria vor primi 99 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură a Uniunii Europene, sub formă de sprijin excepțional pentru acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele climatice nefavorabile și dezastrele naturale începând cu primăvara anului 2024. Autoritățile naționale trebuie să distribuie acest ajutor până la 30 septembrie 2025 și să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali, conform unui comunicat de presă emis de Executivul european.

Sumele pot fi completate cu până la 200% din fondurile naționale. Cele cinci state membre vor trebui să notifice Comisiei detaliile privind punerea în aplicare a măsurilor, inclusiv cele menite să evite denaturarea concurenței și supracompensarea.

Politica agricolă comună include o rezervă pentru agricultură de 450 de milioane de euro pe an, destinată gestionării perturbărilor pieței sau evenimentelor excepționale care afectează producția sau distribuția. Având în vedere frecvența tot mai mare a fenomenelor climatice extreme, Comisia subliniază necesitatea consolidării instrumentelor de gestionare a riscurilor și încurajează adoptarea acestora pe scară largă în Uniune, alături de măsuri proactive pentru abordarea cauzelor și sporirea rezilienței fermelor. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat deja, dar putem trage învățăminte și ne putem pregăti mai bine”, a declarat Christophe Hansen, comisar pentru agricultură și alimentație, citat în comunicatul de presă al Executivului european.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare