Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat rezultatele Eurobarometrului care arată percepția cetățenilor europeni asupra politicii agricole comune. Conform sondajului „Europenii, agricultura și PAC”, gradul de conștientizare a opiniei publice în privința rolului pe care îl joacă politicile agricole ale Uniunii Europene este la cel mai înalt nivel din 2007.
78% dintre respondenți declară că sunt la curent cu PAC, iar 70% sunt de acord că politica agricolă își îndeplinește rolul în furnizarea de alimente sigure, sănătoase, durabile și de înaltă calitate. Mai mult de jumătate dintre europenii intervievați (56 %), cel mai ridicat nivel din anul 2013, în creștere cu zece puncte procentuale față de sondajul anterior, din 2022, indică faptul că sprijinul financiar acordat de UE fermierilor pentru a contribui la stabilizarea veniturilor acestora este corect.
Aproape nouă din zece respondenți (88 %) sunt în favoarea continuării subvenționării fermierilor pentru desfășurarea unor practici agricole benefice pentru mediu și climă și șase din zece cred că agricultura a avut o contribuție majoră la combaterea schimbărilor climatice.
Majoritatea covârșitoare a cetățenilor UE, peste 90%, apreciază ca fiind importante: aprovizionarea stabilă cu alimente la prețuri rezonabile, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale și consolidarea rolului fermierului în lanțul alimentar. Acordurile comerciale ale UE sunt considerate în general un succes de către europeni, peste șapte din zece declarând că acestea aduc beneficii semnificative agriculturii și consumatorilor din UE, în sensul că asigură o aprovizionare cu produse agricole diversificate și piețe de desfacere pentru sectorul agricol din blocul comunitar.
Farm Europe: volumul ajutoarelor de stat variază considerabil între statele membre, dezvăluind o „Europă cu trei viteze”
Volumul ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol în perioada 2021-2024 variază considerabil de la o țară la alta, dezvăluind o „Europă cu trei viteze”, concluzionează think-tank-ul Farm Europe, într-o analiză publicată la sfârșitul anului trecut.
Fermierii olandezi au primit de departe cel mai mare sprijin din bugetul național atât în termeni absoluți, cât și în raport cu plățile directe sau valoarea producției agricole naționale, aproape 2,8 miliarde de euro, dublul valorii plăților directe primite prin programul european de subvenții – PAC și de aproape opt ori mai mult decât pierderea valorii reale a sumelor alocate din Pilonul I, cauzată de inflație. Conform calculelor Farm Europe, alte trei state membre au acordat sume peste pierderea valorii reale a subvențiilor PAC: Polonia și Spania de 1,4 ori, Grecia de 1,3 ori. Ajutoarele de stat acordate de Italia, Franța și Germania sunt substanțiale în cifre absolute, dar limitate la 5% – 10% din plățile directe.
Danemarca, Grecia, Ungaria, Cehia și Slovacia au acordat fonduri care variază între 20% și 43% din plățile lor directe, în timp ce state precum Letonia, Estonia, Irlanda, România, Belgia, Luxemburg, Bulgaria și Portugalia au transferat foarte puține ajutoare de stat din bugetele naționale către sectoarele lor agricole, subliniază sursa citată.
Echilibrul de gen, obligatoriu pentru marile companii
La sfârșitul anului 2024, a intrat în vigoare directiva privind echilibrul de gen în structurile de conducere ale companiilor. Scopul actului normativ este de a avea o reprezentare de gen echilibrată la nivelul societăților cotate la bursă în toate statele membre, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Executivul european a propus această directivă în noiembrie 2012 și după zece ani de discuții, în iunie 2022, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic. Statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru transpunerea directivei, până la 28 decembrie 2024.
Noua lege este și un răspuns la așteptările europenilor. Un sondaj eurobarometru efectuat anul trecut arată că în general europenii sprijină egalitatea de gen și o consideră benefică pentru toți cetățenii. Trei din patru respondenți apreciază că bărbații sunt mai numeroși în conducerea companiilor, iar 55% au declarat că sunt necesare măsuri pentru a surmonta subreprezentarea femeilor în procesul decizional.
Viziunea asupra viitorului alimentației și agriculturii și Acordul industrial curat, două inițiative așteptate în luna februarie
Conform celei mai recente agende preliminare a Colegiului Comisarilor, în luna februarie 2025 vor fi prezentate două inițiative emblematice ale noului mandat, transmite euractiv.com. Viziunea asupra viitorului alimentației și agriculturii este așteptată pe 19 februarie și „Acordul industrial curat” o săptămână mai târziu.
Viziunea pentru agricultură și alimentație va ține cont de concluziile Dialogului Strategic, care a implicat peste 30 de organizații din întregul lanț alimentar, și va acoperi teme precum veniturile echitabile pentru fermieri, stimulentele acordate pentru serviciile lor de mediu și simplificarea regulilor, potrivit declarației președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. O propunere de reformă a politicii agricole comune este așteptată în toamna acestui an.
„Acordul industrial curat” are ca obiectiv dezvoltarea de tehnologii curate și reducerea emisiilor de carbon pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050 și atrage interesul mai multor actori agroindustriali. Experții estimează că Uniunea Europeană va trebui să investească aproximativ 670 de miliarde de euro până în anul 2040, pentru a susține acest demers ambițios al Comisiei Europene.