AcasăReportajMicroplante crescute pe verticală, pe muzică de Mozart

Microplante crescute pe verticală, pe muzică de Mozart

Doi tineri din județul Cluj au început, în 2023, o afacere cu microplante. Au studiat cum se poate înființa o astfel de cultură și s-au pus pe treabă. Andra și Adrian Szilagy au considerat că producția de microplante este un business de viitor, dar mai ales e ceva sănătos.

Microplantele sunt specii de legume, de plante aromatice sau de verdețuri, care se consumă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Plantele se dezvoltă până la formarea completă a frunzelor cotiledonale și apariția primelor frunze adevărate. Microplantele au o înălțime între 5 și 15 cm, în funcție de specie, și se consumă cu tot cu tulpină, care se taie deasupra solului.

Microplantele crescute într-o comună din apropiere de Cluj-Napoca nu doar că nu consumă multe resurse, cum ar fi apă, energie electrică etc, dar cultivarea lor nici nu ocupă foarte mult spațiu. Ele sunt crescute pe verticală, pe niște suporturi speciale. Ele cresc doar cu apă, lumină, umiditate și temperatură controlată. În plus, pentru ca plantele să crească mai bine, cei doi antreprenori s-au gândit să le pună muzică de Mozart.

Acum câțiva ani, în special de către restaurantele comandau microplante, pentru preparatele servite clienților. Le puneau ca și decor pe diverse preparate. În ultimii ani, trendul din exterior a început să vină și la noi, în sensul în care inclusiv nutriționiștii ne recomandă să le consumăm.

Potrivit unor studii, o caserolă de micro plantă de broccoli echivalează cu aproximativ 40 de căpățâni de broccoli matur, ar fi practic imposibil să consumăm atât de mult broccoli.

Cei doi antreprenori clujeni recomandă clienților persoane fizice să le consume ca atare peste absolut orice, de la omlete, sandwich-uri la școală și cine în familie.

Ceea ce tinerii din județul Cluj practică se poate înscrie în conceptul de agricultură durabilă. Ei se îndreaptă, însă, spre agricultura regenerativă. Aceasta este o nouă abordare a agriculturii care se concentrează pe refacerea solului, pe îmbunătățirea gestionării apei și pe crearea unui sistem alimentar mai durabil.

Agricultura regenerativă își propune să reunească principiul aplicării corecte a tuturor input-urilor din agricultură, cu grija pentru conservarea biodiversității solului și a stării lui de fertilitate, cu conservarea și asigurarea apei pentru fenomenele, dacă vreți sau pentru producția agricolă și pentru ceea ce este necesar oamenilor și, în final, pentru prezervarea mediului înconjurător, cu grija pentru a avea din punct de vedere economic o asigurare a fermierilor cu cele necesare, adică pentru a face profitabilitatea producției agricole”, a explicat pentru RFI prof. dr. Roxana Vidican, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Ne dorim să scalăm acest business. Credem că are foarte mare potențial. Credem în formula asta miraculoasă de a scăpa poate de anumite răceli și de a ne crește imunitatea. Avem în vedere asta, dar momentan avem focus pe producția noastră internă, care pe Cluj merge foarte bine. Dacă sunteți curioși și vreți să le testați, ne puteți găsi”, a mai spus Andra Szilagyi.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare