Dezvoltarea digitalizării şi utilizarea unor soluţii inovative sunt soluţiile care pot ajuta agricultura românească să se dezvolte. Noile tehnologii cresc eficienţa şi reduc costurile aferente producţiei.
Invitaţi la Rural: Răzvan Prelipcean, antreprenor, membru în conducerea Agro Innovator, Oana Mihai-Florea, fermier din județul Constanța, membru Agro Innovator, Andrei Chiriac, fermier din județul Vrancea.
Jurnal rural european
- La Bruxelles, eveniment de informare despre absorbția fondurilor pentru promovarea produselor agricole;
- Fermierii europeni vor plafonarea importurilor ucrainene de produse sensibile;
- Cea mai mare piață asiatică se deschide pentru carnea de porc din Belgia;
- Bulgaria: producția agricolă și de energie de pe același teren, neconstituțională;
- Polonia: plățile directe pe hectar, peste media europeană.
La Bruxelles, eveniment de informare despre absorbția fondurilor pentru promovarea produselor agricole
În data de 18 ianuarie începe perioada de depunere a cererilor de finanțare a campaniilor de promovare a produselor agroalimentare din blocul comun, pentru anul curent. Termenul limită de depunere a cererilor de către solicitanți este 14 mai. În zilele de 31 ianuarie și 1 februarie, la Bruxelles, se vor desfășura sesiuni de informare despre criteriile de eligibilitate și de atribuire și vor fi prezentate experiențele beneficiarilor programelor anterioare. Evenimentul are și scopul de a facilita contactele între potențialii parteneri de proiecte. Participarea poate avea loc prin prezență fizică sau online.
Reamintim că sumele disponibile pentru campaniile selectate în anul 2024 vor fi împărțite aproape egal între promovarea produselor agroalimentare pe piața internă a Uniunii Europene (81 de milioane de euro) și în țări terțe (85 de milioane de euro).
Comisia Europeană cofinanțează până la 80% din proiectele selectate, prezentate de operatori privați, și, de asemenea, va desfășura propriile sale campanii de comunicare în țări terțe. Comisia urmărește promovarea produselor realizate prin practici agricole sustenabile și a celor recunoscute prin scheme de calitate ale Uniunii Europene, respectiv, a celor înregistrate ca denumiri de origine protejată (DOP), indicații geografice protejate (IGP) și specialități tradiționale garantate (STG).
Fermierii europeni vor plafonarea importurilor ucrainene de produse sensibile
Fermierii europeni insistă să obțină protecție pentru unele produse agricole considerate sensibile, pe care Ucraina le exportă pe piața comună, ca urmare a liberalizării comerțului. Cinci asociații de fermieri, reprezentând sectoare diverse, precum cultivarea cerealelor, creșterea păsărilor, industria zahărului și a ouălor, s-au întâlnit săptămâna trecută cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, și au solicitat măsuri pentru crearea unui mecanism de protejare a producătorilor agricoli din statele membre și de limitare a dependenței agricultorilor ucraineni de piața Uniunii Europene. Cererile sunt cuprinse în declarația comună semnată de reprezentanții a șase organizații de producători europeni agroalimentari – adresată Comisiei Europene, Consiliului și Parlamentului de la Bruxelles – disponibilă pe platforma online a Copa-Cogeca. Revendicările vizează, în principal, plafonarea volumelor exportate de Ucraina în statele membre la nivelul mediei din anii 2021 și 2022, restul cantităților care depășesc acest prag urmând să fie permise doar pentru tranzit. Fermierii cer și intensificarea controalelor la frontieră, pentru creșterea garanțiilor în privința respectării standardelor fitosanitare și de bunăstare a animalelor, și investiții suplimentare pentru îmbunătățirea logisticii și a infrastructurii căilor de solidaritate.
Cea mai mare piață asiatică se deschide pentru carnea de porc din Belgia
Belgia poate relua exporturile de produse din carne de porc către China, după ridicarea interdicțiilor impuse de cea mai mare piață de desfacere asiatică în urma epidemiei de pestă porcină africană apărută în anul 2018. Informația a fost anunțată săptămâna trecută de autoritățile chineze, înaintea întâlnirii de la Beijing dintre premierul belgian Alexander De Croo și președintele Xi Jinping, relatează publicația Politico.
Belgia este al optulea producător de carne de porc din Uniunea Europeană și al cincilea exportator, acoperind aproximativ 4% din producția cumulată a statelor membre.
După epidemia de pestă porcină africană care a izbucnit în septembrie 2018, 29 de țări au impus restricții asupra cărnii de porc belgiene. Aproape toate statele au ridicat de atunci interdicțiile, China fiind printre ultimele țări care au menținut embargoul, mai scrie sursa citată.
Bulgaria: producția agricolă și de energie de pe același teren, neconstituțională
În Bulgaria, terenurile arabile nu pot fi utilizate simultan pentru activități agricole și pentru producerea de energie, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat împotriva sistemelor agrofotovoltaice promovate de forul legislativ printr-un proiect de act normativ, potrivit euractiv.com.
Anul trecut, în luna septembrie, parlamentul bulgar a votat modificarea Legii privind conservarea terenurilor agricole, ca parte a unui pachet de reforme pentru deblocarea finanțării proiectelor din Planul de redresare și reziliență. Modificările ar fi permis instalarea de sisteme fotovoltaice pe terenurile arabile, iar acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul comunității agricole. Proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională, iar instanța a decis că terenul arabil ar trebui să fie folosit doar în scop agricol, excepțiile fiind permise numai în cazuri de necesitate dovedită. Hotărârea Curții precizează că o astfel de necesitate nu a fost discutată sau dovedită în forul parlamentar.
Polonia: plățile directe pe hectar, peste media europeană
În Polonia, valoarea medie a plăților directe pe hectar alocate din fonduri europene se ridică la aproximativ 247 de euro, în 2023. În plus, Polonia acordă și un sprijin de tranziție finanțat de la bugetul național. Un comunicat al ministerului polonez al agriculturii informează că, în campania 2023, fondurile alocate din cele două surse de finanțare ajung la aproximativ 3,67 de miliarde de euro, cu o valoare medie de plată pe hectar de aproximativ 259 de euro. Această sumă este mai mare decât media europeană, estimată la 256 de euro pentru un hectar, și apropiată de cea din Germania, de aproape 265 de euro.
Sistemul polonez vizează o mai bună direcționare a sprijinului către fermele familiale. Pe lângă plățile de bază, agricultorii primesc și subvenții legate de producție, cu scopul menținerii potențialului agricol al țării, în condiții de conservare a biodiversității. Anual, peste 500 de milioane de euro sunt alocate pentru nouă sectoare de producție vegetală și patru de producție animală, între care leguminoase, plante furajere, hamei, sfeclă de zahăr, cartofi, roșii, căpșuni, in și cânepă și, respectiv, pentru bovine, ovine și caprine, potrivit comunicatului ministerului polonez de resort. Pentru comparație, Germania efectuează plăți legate de producție doar în două sectoare zootehnice și intenționează să aloce, în medie, aproximativ 86 de milioane de euro pe an în acest scop.