AcasăAgricultura regenerativă: ce este, cum se poate extinde, cine o practică

Agricultura regenerativă: ce este, cum se poate extinde, cine o practică

Soluțiile inovative pentru fertilizarea terenurilor și pentru combaterea dăunătorilor sunt tot mai căutate de fermierii români. Noile tehnologii nu presupun renunțarea la îngrășăminte sau pesticide, ci utilizarea lor în mod corect și eficient.

Invitaţi la Rural: Ioan Cioroianu, vicepreşedinte al Asociaţiei Fermierilor din România, Sebastien Record, director de ţară companie de distribuţie inputuri agricole, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI la Bruxelles. ​

 

Jurnal rural european

  • Wojciechowski vorbește, din nou, despre sprijinirea fermierilor afectați de importurile ucrainene;
  • Trei state membre conectează standardele sociale și de muncă la subvențiile agricole;
  • Observatorul rural, un plus de transparență pentru cetățenii europeni;
  • Prețul laptelui brut, în scădere pentru prima dată în ultimii doi ani;
  • Exporturile europene în ușor declin, importurile în creștere.

Wojciechowski vorbește, din nou, despre sprijinirea fermierilor afectați de importurile ucrainene

„Trebuie să lansăm rezerva de criză a Uniunii pentru fermierii din cinci țări”, a reiterat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, într-un interviu acordat canalului polonez de știri Polsat News. Intervenția televizată a oficialului european a avut loc după summitul UE-Ucraina de vineri, 3 februarie, de la Kiev, și după protestele fermierilor polonezi care în preziua forumului au blocat două puncte de trecere a frontierei polono-ucrainene, pentru a le transmite oficialilor europeni nemulțumirea lor legată de importurile de cereale din Ucraina, despre care spun că inundă piața locală și le afectează afacerile.

Wojciechowski, care în ultimele luni și-a revizuit opinia cu privire la impactul exporturilor ucrainene, a afirmat că, pe lângă comunitățile agricole din Polonia, și cele din România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria au fost afectate și au nevoie de ajutor din partea Uniunii Europene. El a mai spus că în timpul vizitei de lucru la Kiev a discutat cu ministrul ucrainean al agriculturii despre sigilarea transporturilor de cereale care tranzitează Polonia și despre necesitatea efectuării unor controale care să probeze că acestea ajung la destinație și nu se opresc pe piața locală.

Oficialul european pledează pentru acordarea unui sprijin care să faciliteze depozitarea surplusului de cereale, pentru o perioadă de timp în care piața se confruntă cu o supraofertă.

 

Trei state membre conectează standardele sociale și de muncă la subvențiile agricole

Trei state membre au decis să condiționeze subvențiile agricole de respectarea standardelor sociale și de muncă, începând cu anul 2023, iar primele reacții din partea reprezentanților lucrătorilor agricoli au și apărut. Ei reclamă lipsa unui sistem de sancționare coordonat și armonizat în toată Uniunea Europeană, potrivit publicației online Euractiv. Nivelul sancțiunilor impuse pentru nerespectarea standardelor de muncă minime europene este decis de către fiecare stat membru și, de asemenea, frecvența inspecțiilor este de competență națională, iar aceste lucruri pot conduce la compromiterea Pilonului social al PAC, spun criticii. De partea cealaltă, legiuitorii europeni, susținători ai condiționalității sociale, afirmă că acesta a fost cel mai bun rezultat pe care l-au putut obține în urma negocierilor între instituțiile europene, dar nu exclud revizuiri.

Franța, Italia și Austria au optat voluntar să introducă această măsură la debutul perioadei financiare a actualei politici agricole comune, restul țărilor membre urmând să se conformeze la așa-numita condiționalitate socială până la începutul anului 2025, când devine obligatorie, informează sursa citată.

Comisia Europeană va urmări impactul acestor măsuri asupra lucrătorilor agricoli și va prezenta un raport public în anul 2027.

 

Observatorul rural, un plus de transparență pentru cetățenii europeni

Comisia Europeană a lansat, recent, Observatorul rural, cu scopul de a îmbogăți paleta de informații oferite utilizatorilor și de a face mai ușor accesul la date privind condițiile economice, sociale și demografice din diferite regiuni sau zone ale Uniunii Europene. Observatorul permite compararea diverselor teritorii din blocul comun, din punctul de vedere al dezvoltării economice sau infrastructurii locale, și evaluarea impactului inițiativelor europene care vizează spațiul rural.

Platforma va fi actualizată periodic cu noi indicatori și studii științifice care stau la baza elaborării politicilor UE, informează executivul european.

 

Prețul laptelui brut, în scădere pentru prima dată în ultimii doi ani

Prețul mediu al laptelui în Uniunea Europeană a scăzut în luna decembrie 2022, pentru prima dată în ultimii doi ani, conform Observatorului pieței laptelui. Prețul a fost de aproximativ 57 de eurocenți pe kilogram, cu 0,6% mai mic decât în noiembrie anul trecut. Cele mai mari scăderi au fost consemnate în Lituania, Germania și Grecia. În ianuarie 2023, prețul estimativ al laptelui a fost, la nivel european, de aproape 57 de eurocenți pe kilogram.

În ultimul an, cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Portugalia, Spania, România, Ungaria și Croația, cu procentaje cuprinse între 59% și 72%.

 

Exporturile europene în ușor declin, importurile în creștere

Schimburile comerciale ale Uniunii Europene cu produse agricole și alimentare au atins o valoare record, de 36,5 miliarde de euro, în octombrie 2022, cu o evoluție în creștere a importurilor față de luna precedentă și o ușoară contracție a exporturilor, se arată în raportul lunar privind comerțul agroalimentar, publicat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie. Balanța comercială a UE rămâne pozitivă, situându-se la 5 miliarde de euro.

Deși în luna octombrie s-a observat un declin al valorii exporturilor din țările membre către Statele Unite ale Americii și Regatul Unit, în primele zece luni din 2022 livrările de produse agroalimentare către cele două destinații au înregistrat recorduri valorice. Exporturile către SUA au depășit cu aproape 30% media perioadei din ultimii trei ani, iar vânzările către Regatul Unit au fost cu 15% mai mari decât în primele zece luni din 2021.

Brazilia și Ucraina sunt primele două țări pentru importurile europene de produse agroalimentare. În timp ce livrările Braziliei către Uniunea Europeană au scăzut cu 17% în luna octombrie, comparativ cu septembrie, cele ucrainene au crescut cu 25%, porumbul, uleiul de floarea-soarelui, semințele de floarea-soarelui și rapița reprezentând 70% din importurile UE.

 

Pentru a urmări toate emisiunile, dezbaterile şi interviurile din programul Rural, vă invităm să vă abonaţi la canalul de YouTube al RFI Romania (click şi pe clopoţel pentru notificări).

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare