AcasăEmisiuneTrei antreprenoare, trei povești, trei proiecte de viitor

Trei antreprenoare, trei povești, trei proiecte de viitor

Un proiect educativ atrage atenția asupra implicării femeilor în sectorul agricol. Câștigătoarele celor trei premii reprezintă domenii diferite din agribusiness.

Invitate la Rural: Iulia Blagu, antreprenoare în sectorul vegetal, Ionela Vișan, antreprenoare în sectorul legumicol, Cristina Păunel, antreprenoare în sectorul legume-fructe.

Iulia Blagu, antreprenoare în sectorul vegetal, proprietară al unei ferme din Ialomița, a câștigat locul I la TalentA 2025 cu un proiect de procesare a cerealelor prin măcinare cu piatră: „Am identificat trei producători de echipamente pentru acest tip de procesare. Prețurile diferă foarte mult în funcție de calitate și de cât de integrate sunt echipamentele – dacă includ și partea de ambalare, testarea fiecărei probe și așa mai departe. Cu cât echipamentul este mai avansat, cu atât este și mai scump. De aceea, aș avea nevoie de fonduri europene. Există speranța că submăsura 4.2 va fi lansată anul acesta. Și dacă lucrurile vor sta așa, atunci avem o șansă reală.”

Cristina Păunel: „Proiectul pe care l-am propus a fost Legume tip snack, pentru a cultiva și a veni în sprijinul copiilor, pentru o alimentație mult mai ușoară. Adică vreau să ajung la un alt nivel – să fie ceva de specialitate, dar să nu fie doar un trend creat de mine. Să fie și alți fermieri care mă ajută în comunitatea asta, să ajutăm ca pachetele copiilor să fie o hrană sănătoasă. Alta e să vină cu un castravete tip snack, un ardei, un baby morcov – să fie o alimentație sănătoasă, față de tentațiile care sunt în ziua de azi. Aș vrea ajung la nivel național cu proiectul, adică lucrăm și cu retailerii.

Ionela Vișan:Tot cu gândul la un stil de viață sănătos, am ales și noi plantația de sparanghel. Doar că, în momentul în care am vrut să extindem cultura, anul trecut ne-am lovit de un gol mare în piața din România, dar și la nivel european: lipsa materialului săditor. Asta ținând cont că sparanghelul este o plantă perenă și abia din anul al treilea de cultură intră pe rod.

Am vrut să economisim timp și să cumpărăm direct materialul săditor, numai că nu am găsit. Așa că proiectul meu se bazează pe producerea acestuia. Sparanghelul, ca plantă matură, este destul de rezistent la secetă, însă de la stadiul de sămânță până în anul trei are nevoie de susținere cu resursă de apă – mai ales în caz de secetă extremă. Ne dorim să avem o sursă de apă și să punem pe picioare o pepinieră de sparanghel, pentru a oferi material săditor și celorlalți fermieri care își doresc să înființeze această cultură.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare