AcasăDocumentareWebdocumentar: Tânărul Fermier

Webdocumentar: Tânărul Fermier

Tinerii fermieri sunt o categorie de afaceristi in agricultura care este vizata direct de un capitol distinct din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Masura 112 vizeaza instalarea tinerilor fermieri in mediul rural. Practic, vorbim despre activitatea de infiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arenda/concesionare a unei exploataţii agricole. Pentru a putea accesa fondurile europene, tinerii dornici sa aiba afaceri in agricultura NU trebuie neaparat sa se mute cu domiciliul in mediul rural, dar societatea comerciala sau Persoana Fizica Autorizata care depune proiectul pentru finantare trebuie sa aiba sediul sau macar un punct de lucru in localitatea respectiva.

Cate proiecte au fost depuse? Cate au primit finantare? Toate statisticile legate de Masura 112 in exercitiul bugetar al Uniunii Europene 2007-20013 le aflati din infograficul de mai jos.

„Vrei nu vrei, painea tarii vine de la noi”, spune Ionut Marian Popica, beneficiar al unei finantari neramburasbile in cadrul Masurii 112 „Tanarul fermier”. Despre procedura de obtinere a fondurilor europene, Popica afirma ca nu a fost extrem de complicata, dar ca din birocratie s-ar mai putea simplifica pentru bunul mers al lucrurilor. Ferma mixta pe care a infiintat-o cu ajutorul banilor europeni este, in primul rand, pentru fiul sau.

Gasiti mai jos un reportaj video de la ferma lui Ionut Marian Popica din judetul Ialomita.

Masura 112 de instalare a tinerilor fermieri reprezinta o sansa nu numai pentru tinerii vizati direct, ci si pentru familiile din mediul rural care au astfel posibilitatea de a ramane unite. Situatia locurilor de munca in peisajul rural din Romania nu este una deloc imbucuratoare. Asa se face ca si contextul general al pietei muncii reprezinta un factor indirect de sustinere a inceputului de afacere agricola. Toti beneficiarii acestei masuri sunt de parere ca nu exista domeniu mai sigur decat agricultura. La fel e si cazul Georgicai Copilau. RFI i-a vizitat ferma de animale si a aflat ca, pe langa fondurile europene din Masura 112, familia Copilau a prins gustul si isi extinde afacerea si cu ajutorul altor linii de finantare europeana.

A nu se intelege ca Masura 112 vizeaza exclusiv ferme de animale sau exploatari de cereale si legume/fructe. Zootehnia, in definitia ei larga, mai cuprinde si unele ramuri poate surprinzatoare pentru nespecialisti. Daniela Cucu lucreaza in apicultura si a accesat Masura 112 devenind fermier apicultor. Munca nu e usoara, presupune si foarte multa deplasare in teren a albinelor, dar unde e pasiune nu-i discutie. Daniela Cucu face parte si dintr-o asociatie de producatori de miere. Desi fondurile europene au ajutat-o sa inceapa afacerea, ea spune ca ar mai fi nevoie de masuri suplimentare de sprijin din partea statului roman.

In demersul de obtinere a fondurilor europene – fie ca e Masura 112 dedicata tinerilor fermieri, fie ca sunt alte linii de finantare europeana – rolul consultantului este unul crucial. Cel care ajuta la intocmirea dosarului, la intelegera pasilor si a conditiilor poate usura, respectiv ingreuna intregul proces in caz nefericit. In emisiunea RFI „Tanar in Europa”, consultantul Emilian Pavel, el insusi tanar fermier roman, explica succint capcanele birocratice si unele retete de succes. 

Gasiti in inregistrarea video de mai jos raspunsul la intrebari precum „Care sunt criteriile de eligibilitate?”, „Ce trebuie sa stiu inainte de a porni o afacere in agricultura?” si „Ce nu trebuie sa uit pentru a avea succes in acest domeniu?”

Comisia Europeană a aprobat primele trei dintre cele 118 programe de dezvoltare rurală. Acestea vizează îmbunătățirea competitivității agriculturii comunitare, protecția mediului rural și a climei, dar și consolidarea structurilor economice și sociale ale comunităților rurale. Cât privește România, autoritățile cred că primele măsuri din noul PNDR vor fi deschise în februarie 2015. PNDR 2014-2020 încurajează asocierea și integrarea producției pentru că România, deși a devenit un jucător important pe piața agricolă mondială, continuă să exporte multă materie primă, fără valoare adaugată. Vestea bună este că tinerii fermieri vor putea primi sume importante, de zeci de mii de euro, fără să fie obligați să contribuie și ei cu un procent.

AUDIO: Interviu cu Călin Nuțu, director în Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare