Încă cinci ani cu Glifosat (propunere CE). Dar după?

Tractor cu o instalatie de stropit Glifosat

Comisia Europeană propune reînnoirea, pentru 5 ani, a licenței de folosire a glifosatului, unul dintre cele mai folosite erbicide. Utilizarea acestei substanțe a divizat fermieri și ecologiștii, fiecare susținând opinii diferite privind glifosatul.

România s-a numărat în rândul statelor europene care au votat prelungirea autorizației alături 17 state comunitare, cărora li s-au opus, recent, printre altele Franța sau Italia. Uniunea Europeană a aprobat folosirea glifosatului pentru combaterea buruienilor în următorii cinci ani, după o dezbatere aprinsă asupra faptului că ar provoca printre altele cancer.

De altfel, în Europa a existat o adevarată luptă în ultimii doi ani în ceea ce privește această substanță chimică, ingredient cheie al companiei Monsanto folosit în produsul Roundup, a cărui licență urma să expire la 15 decembrie.

Erbicidul este folosit de agricultori de peste 40 de ani, dar siguranța sa a fost pusă la îndoială atunci când o agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, respectiv Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, a concluzionat în 2015, că ”provoacă probabil cancer”.

Uniunea Europeană a fost de acord să revizuiască licența timp de 18 luni în așteptarea rezultatelor unui studiu efectuat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a declarat în luna martie a acestui an că nu există dovezi care leagă glifosatul de cancerul la om.

Ecologiștii de la Greenpeace și alți critici solicită o interzicere totală a glifosatului în Europa. Erbicidul controversat a fost clasat în 2015 ca ”probabil cancerigen” pentru om de către Centrul internaţional de cercetare a cancerului, o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Dar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Agenția Europeană pentru Produse Chimice spun este puțin probabil ca glifosatul să provoace cancer la om. Producătorul Monsanto insistă că glifosatul îndeplinește standardele necesare pentru a-și reînnoi licența europeană.