În România afacerea cu ciuperci nu e chiar o afacere

Teodor Basarab spune, pentru emisiunea ”Rural”, că, în ciuda aparențelor, în România nu te îmbogățești din cultivarea ciupercilor. Și asta pentru că în plan local nu există specialiști în domeniu, iar multe din cele necesare afacerii au fost aduse, până nu demult, din Ungaria.

După câțiva ani în care a fost nevoit să învețe și dintr-o anume încăpățânare, Teodor Basarab a ajuns la o producție de 140 de tone lunar. Numai că prețul cu care vinde ciupercile abia acoperă cheltuielile, iar profitul este de aproximativ 20 de bani pe kilogram. Și asta în condițiile în care de la producător până pe raftul din marile lanțuri de magazine prețul aproape se dublează.

Cheltuielile înseamnă și salariile celor 75 de angajați, iar acestea nu sunt deloc mici pentru zona în care este ciupercăria. Cât privește materialele de care are nevoie, spune Teodor Basarab, până recent cea mai mare parte venea din Ungaria, acolo unde cultivarea ciupercilor este o afacere bine pusă la punct și unde există și specialiștii de care este nevoie. De altfel, producătorii maghiari în domeniu sunt o concurență de temut, mai ales că în România nu există nici un fel de subvenție pentru această cultură.

Una peste alta, după cheltuieli de sute de mii de euro, afacerea înseamnă acum un milion de euro pe an. Din care însă o prea mică parte înseamnă profit.

Audio: 

Cât îi rămâne unui fermier dintr-un milion de euro cifră de afaceri? Mai nimic - 16 mai 2016 by RFI Romania